İngiltere Ulusal Okyanus Bilimi Merkezi, Atlas Okyanusu'nda hem de kıyıya yakın olmayan bölgelerde, yüzeyden 200 metre derinliğe kadar olan bölümde plastik atık araştırması yaptı. Bu araştırmada bilim insanları her metreküp okyanus suyunda 7 bine yakın plastik parçacığı buldu. Bu verilere göre sadece Atlas Okyanusu'ndaki çok küçük boyutlardaki plastik atıkların ağırlığının bile 21 milyon ton olabileceği tahmin ediliyor. Üstelik burada hesaplananlar sadece mikroplastikler, daha büyük plastik atıklar da eklendiğinde durum çok daha vahim hale geliyor.
Birleşmiş Milletler'in tahminlerine göre her yıl 10 milyon ton plastik okyanuslara karışıyor. 2018 yılı plastik üretimi ve kullanımına ilişkin raporuna göre Dünya plastik kullanımının yüzde 50'si plastik ambalajdan oluşuyor ve bunların da çoğunluğu tek kullanımlık üretiliyor ve üretildiği yıl 'çöp' olarak dünya ekosistemine dahil oluyor. Dünyada her yıl 1 ila 5 trilyon plastik poşet tüketiliyor. 2050 itibarıyla çöplerde ve ekosistem alanlarında yaklaşık 12 milyar ton pet şişe olacak ve 2050 itibarıyla deniz kuşlarının yüzde 99'u kullanılmış plastik yutmuş olacak.
Küresel çapta ve sert önlemler alınmadığı takdirde 2040 yılına gelindiğinde insanlığın denize ve karaya saçtığı plastik atıklar 1 milyar 300 milyon tona ulaşacak.