Bir Göl Daha Kuruyor: Eber Gölü

Türkiye’nin en büyük 12. gölü olan Eber Gölü’nde kuraklık, iklim değişikliği ve bilinçsiz sulamaya bağlı olarak yaşanan kuruma geri dönülemez boyutlara ulaştı.

Bir Göl Daha Kuruyor: Eber Gölü

Afyonkarahisar, Çay İlçesinin Eber beldesi sınırlarında deniz seviyesinden yüksekliği 967 metre bulunan Eber Gölü yaklaşık 120 km² yüzölçümü ile Türkiye'nin en büyük 12. gölü, gölün en derin yeri 21 metre ve Eber Sarısı adlı endemik bitki türü dünyada sadece Eber Gölü’nde yetişiyor. Çevresindeki köylere ve göç yolunda olması nedeniyle göçmen kuşlara hayat kaynağı olan gölde son yıllarda kuraklık, iklim değişliği ve bilinçsiz sulamaya bağlı olarak su çekilmesi korkutucu boyutlara ulaştı. 

Gölde 4 km'ye yakın çekilmiş durumda, özellikle kurak geçen bu son bahar çekilme boyutlarını arttırdı ve köylülerin yakın zamana kadar balık tutmak için kullanmış olduğu kayıklar, su çekilen yerlerde bir kayık mezarlığı görüntüsü oluşturdu.

Eber Gölü Türkiye'nin en büyük 5. gölü iken tamamen kuruyan Akeşhir Gölü'ne 10 km uzaklıkta bulunuyor ve bölge yakın zamanda birçok başka gölün de kurumasıyla sürekli gündeme geliyor ancak, kurumanın tek nedeni kuraklık ve iklim değişikliği değil, yanlış sulama ve su kaynaklarının verimsiz kullanımı ile göl kaynaklarının yeterli beslenememesi.

Türkiye'nin sulak alanlar karnesi giderek zayıflıyor, sadece Göller Yöresinde son 50 yılda 15 göl kurudu, tüm ülkede ise sayı 50 yılda 70 göl civarında ve her yıl giderek artan hızla sulak alanlarımızı kaybediyoruz, önlem alınmayan her yıl 3 4 gölümüz daha kuruyor ve geri dönülemez boyutta bir kuraklığa doğru yaklaşıyoruz.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER