COP 26 İklim Zirvesi Glasgow'da başladı

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Taraflar Konferansı (COP26), "Dünya İçin Son Şansımız" sloganıyla 197 ülkeden temsilcinin katılımıyla Madrid'de başladı.

COP 26 İklim Zirvesi Glasgow'da başladı

Küresel ısınmanın eşiğinde olan Dünya'nın geleceği için, 25. İklim Konferansı, İspanya'nın başkenti Madrid'de toplanmıştı. Bu yıl ise İskoçya'nın Glasgow kentinde başlayan ve 12 Kasım'a kadar devam edecek olan 26. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı (COP26), "dünya için son şansımız" olarak tanımlanıyor.

Zirvede 2015 Paris Antlaşması'nda alınan "karbondioksit salınımının düşürülmesi kararının" eylem planı masaya yatırılacak, aynı zamanda, Paris Anlaşması'nın uygulanmaya başlayacağı yıl olan 2020 yılı öncesinde düzenlenen son iklim zirvesi olduğu için büyük öneme sahip. Zirveye dünya liderlerinin yanı sıra 30,000 kişinin katılması bekleniyor.

2017 yılı emisyon değerlerine göre Dünya'da küresel ısınmaya en çok etki eden ülkeler Çin (yüzde 29,3), ABD (14,7), Avrupa Birliği ülkeleri (9,5), Hindistan (6,6), Rusya (4,7) ve Japonya (3,6). Uluslararası Ekoloji Fonu (FEU) raporlarına göre 2015 Paris Antlaşması'na imza atan 184 ülkeden 136'sının, istenilen karbon salınımı değerinin üzerinde kirlilik yarattığı, sadece İsviçre, Norveç, Ukrayna ve 28 Avrupa Birliği ülkesinin istenilen düzeyde karbon salınımı hedeflediğini ortaya koyuyor. 

Bu yıl birçok ülkede yangınların ormanları kasıp kavurduğu yaz aylarından sonra dikkatler dünya liderlerinin COP26'da vereceği kararlara odaklanmış durumda. 30 ve 31 Ekim'de G20 zirvesi için liderler Roma'da buluştu, fakat yaygın olarak en aşırı hava olaylarını önlemek için ön koşul olarak görülen, karbon emisyonlarını 2050'ye kadar durdurma taahhüdünde bulunmakta başarısız oldu.

COP26'nın resmi hedefleri dört maddede özetlenebilir:

Tüm ülkelerin 2050 yılına kadar net karbon sıfır taahhüdünde bulunması ve küresel ısınmayı 1,5 derecede tutma hedefine yönelik çalışmaların başlaması.

İnsanları ve doğal yaşam alanlarını korumak için işbirliklerinin gerçekleşmesi.

İklim değişikliğiyle mücadele ve uyum çalışmaları için zengin ülkelerden fon sunulması.

Paris İklim Anlaşmasını işler hale getirmek üzere yazılan Paris Kurallar Kitabı'nın tamamlanması.

Dünya çapındaki 197 ülke arasında Paris Anlaşması'nı anlaşmayı onaylamayan 9 ülke kaldı. Angola, Eritre, İran, Irak, Kırgizistan, Lübnan, Libya, Güney Sudan ve Yemen. Türkiye, Rusya'nın Eylül ayında Paris Anlaşması'nı onaylaması ile G20 üyeleri içerisinde bu anlaşmayı onaylamayan tek ülke konumunda bulunuyor. 

.

Paris İklim Anlaşması

Türkiye'nin de aralarında olduğu 190'dan fazla ülke tarafından imzalanan ve iklim değişikliğiyle mücadeleyi hedefleyen 30 kasım 2015 Birleşmiş Milletler Paris İklim Zirvesi sonrasında kabul edilmiştir. Anlaşma metni 22 Nisan 2016 tarihinde imzaya açılmış, 4 Kasım 2016 tarihi itibarıyla yeterli sayıda üye ülkenin imzalamasının ardından girmiştir.

Anlaşma dünya tarihinde iklim değişikliği ile ilgili en geniş kabul görmüş anlaşmadır ancak kuralları henüz uygulanamamaktadır.

Anlaşma ana hatlar itibariyle;

Uzun dönemde, küresel sıcaklık artışının 2 derecenin altında kalmasının sağlanması,

Sera gazı salınımının küresel seviyede azalma eğilimine geçirilmesi,

Sera gazı salınımını azaltacak her türlü önlemin en kısa sürede devreye alınması hususlarını içermektedir.

Anlaşmaya göre taraf devletlerin, konulan hedefleri sağlamaya yönelik tedbirler ve sonuçları konusunda başarılarını özetleyen raporlar yayınlama yükümlülüğü de bulunmaktaydı. Bazı ülkeler iklim değişikliği konusunda üzerine düşen değişiklikleri yapıyor ancak iklim değişikliğine en büyük etkiyi yapan ABD’nin Paris Antlaşması’na karşı tutum değişikliği endişe verici boyutta, bu nedenle anlaşmanın geleceği tehlike altına girerken, küresel ısınmanın şimdiden 1,5 dereceyi bulduğu hesaplanyor.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER