Daha Yaşanabilir Bir Dünya İçin

Doğaya, tüm canlılara ve gelecek nesillere karşı temel sorumluluğumuz içinde yaşadığımız Dünya'nın daha yaşanabilir olması için çabalamaktır.

Daha Yaşanabilir Bir Dünya İçin

Sanayi devriminden bu yana değiştirdiğimiz ve artan hızla daha kötü hale getirdiğimiz Dünyada, doğaya, tüm canlılara ve gelecek nesillere karşı temel sorumluluğumuz onlara temiz ve yaşanabilir bir dünya bırakmak. Herkes bu konuda hemfikir olmasına rağmen bu görevin sadece devletlere veya büyük şirketlere ait olduğu yanılsaması içinde. Oysa büyük şirketler kadar kişisel sorumluluklarımız da var, yapabileceklerimiz de...

1- Su Tasarrufu

Dünyada su bir döngü halinde ve milyarlarca yıldır bu döngü devam ediyor ancak temiz su kaynakları giderek azalıyor. Artan nüfus ve temiz su ihtiyacının karşılanması giderek zorlaşıyor, küresel ısınma ile mevsimsel değişkenlikler ve kuraklık da temiz suya erişimi zorlaştırıyor. Temiz suya erişmek bir insan hakkı olmasına rağmen 2 milyar insanın temiz suya erişimi bulunmuyor. Bu nedenle teiz suyun tasarrufu son derece önem arzediyor. Damlayan 1 musluk bile yılda 1 ton sun kaybına yol açarken, gereksiz su tüketiminin azaltılması, rezervuarı küçük klozetlerin, tasarruflu musluk başlıklarının tercih edilmesi kişisel olarak temiz dünya temiz gelecek için ilk yapmamız gerekenler olarak karşımıza çıkıyor.

2- Enerji Tasarrufu

İnsanlık olarak enerjimizin büyük kısmını fosil atıklardan yani, petrol, doğalgaz ve kömürden karşılıyoruz, enerji üretimi sırasında ortaya çıkan kirlilik ise Dünya adına en büyük tehdit. Bu nedenle enerji tüketimimizi de azaltmak son derece önemli. Dizel araba kullanmamak, enerji gerektirmeyen bisiklet gibi araçları kullanmak, yürümek, toplu taşıma kullanmak, gereksiz seyahatlerden kaçınmak, ısı yalıtımı yapılmış binalarda oturmak, tasarruflu led lambalar kullanmak, kullanılayan cihazın tamamen kapatılması, gün ışığından faydalanmak bu konuda yapabileceklerimiz arasında.

3- Çöplerin Ayrıştırılması ve Geri Dönüşüm

Tüketilen maddelerin atıklarının ayrıştırılması ve geri dönüşüm içerisine sokulabilecek plastik, kağıt ve metallerin geri dönüşüme katılması, kısıtlı olan kaynaklarımızın daha etkin kulalnılmasını sağlayacak ve gelecek nesillere daha fazla kaynak bırakmak olacağı gibi, atıklarımızın azaltılması ve çevrenin daha az kirlenmesini de sağlayacaktır. Plastiklerin doğada kaybolma süresinin uzunluğu, mikro plastiklerin doğayı, canlı yaşamını ve gıdamızı tehdit ettiği düşünüldüğünde plastik atıkların önüne geçmemiz gerektiği, ayrıştırmaya giderek geri dönüşüme sokmamız gerektiğini göstermektedir. Yine aynı şekilde kağıt üretimin en büyük kaynağının ağaçlar olduğunu düşündüğümüzde hem üretimin kısılması başlı başına doğaya faydalı iken geri dönüşümü de çöp miktarını azaltmaktadır.

4- Çevrenin Korunması

Tasarruf ve geri dönüşüm önemli ols da, çevrenin korunmasına aktif olaak katılmak, temizleme faailyetlerine görev almak, gönüllü olmak da gereklidir. Zira insanlığın aynı bilinç düzeyi ile çevre kirliliğinin önüne geçmeye çalışması imkansızdır ve kirletileni temizlemek de içinde yaşadığımız ve gelecek nesillere bırakacağımız Dünyayı daha iyi bir yer haline geitrecektir. Ayrıca bu tür davranışlar çevreyi kirletme konusunda hassas olmayan kişilerin bu davranışlarından kaçınmalarını sağlayacaktır.

5- Bazı Gıdaların Evde Üretilmesi

Gıdaların toplu olarak üretilmesi su ve enerji için daha tasarruflu gibi görünse de tüketicilere ulaşmas sırasında ortaya çıkan karbon salınımı da gelecek açısından zararlıdır, bu nedenle evde saksılarda bile bazı sebzelerin üretilmesi karbon salınımını azaltacak ayrıca az da olsa oksijen üretimine fayda sağlayacaktır. Üretim sürecine dahil olmak, üretimin zorluğuna tanık olmak ve daha az tüketmek anlamına gelecek, toprak ile temas doğaya ve çevreye daha saygılı olmayı öğretecektir.

6- Tüketim Alışkanıklarının Değiştirilmesi

İsteklerimizin sınırsız olduğu düşünüldüğünde isteklerimize göre değil, ihtiyaçlarımıza göre hareket etmemiz gerektiği bir gerçek olarak karşımıza çıkmaktadır. Tüketimlerimizin azaltılması kadar tükettiğimiz ürünlerde ve üretici firmalardan çevreye saygılı olanların tercih edilmesi, üreticiilerin davranışlarını etkileyeceği için kişisel olarak yapabileceklerimiz arasındadır.

Güncelleme Tarihi: 07 Aralık 2020, 23:54

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER