Dünya'nın dört bir tarafından turist çeken ve Türkiye'nin en çok ziyaret edilen ilk 10 turizm merkezi arasında yer alan Göreme Vadisi,ne 1985’te UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne alınmış ardından 30 Ekim 1986 tarihli Bakanlar Kurulu Kararı ile "Milli Park" statüsü verilmişti. Bu statüye rağmen Göreme Vadisi ve çevresinin yeterince korunamadığı, betonlaşmanın sürekli ve düzenli olarak arttığı, hatta peribacalarına bitişik beton otellerin yapıldığı, yerel yönetimlerin buna göz yumduğu eleştirileri gündeme geliyordu.
Kapadokya bölgesinde, yaklaşık 7.600 hektar alan arkeolojik sit, 620 hektar alan kentsel sit, 9.600 hektar dünya miras alanı ve milli park, 48.000 hektar alan kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgesi, 30.000 hektar alan doğal sit alanında kalıyor ve birçok farklı mevzuata tabi şekilde bölge yönetilmeye çalışılıyor, zaman zaman mevzuat ve yetki çatışmaları nedeniyle boşluklar ortaya çıkıyordu.
TBMM'de 23.05.2019 tarihinde kabul edilen 7174 sayılı "Kapadokya Alanı Hakkında Kanun" ile bu alanın içerisinde yer alan 9.600 hektar büyüklüğündeki Göreme Milli Parkı'na ek olarak bütün bu alanları içerisinde alan yaklaşık 86.000 hektar büyüklüğünde bir alan Kapadokya Alanı olarak belirlenmiş, bu alanın içerisine vadiler, kent ve yer altı şehirleri de dahil edilmiş ve yönetimi için Kapadokya Alan Başkanlığı kurulmuştur. Hemen sonrasında 1 Haziran 2019 tarih 38 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile bu alan için 4 ilçe ve 9 beldeyi kapsayan Kapadokya Alan Başkanlığı kurulmuştur. Bu Kanun ve Kararnamenin genel olarak amacı ise "Kapadokya Alanının tarihi ve kültürel değerleri ile jeolojik/jeomorfolojik dokusunun ve doğal kaynak değerlerinin korunması, yaşatılması, geliştirilmesi, tanıtılması, gelecek kuşaklara aktarılması, planlanması, yönetilmesi ve denetlenmesi" olarak belirlenmiştir.
Bugün Resmi Gazete'de yayımlanan 1673 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'ne göre Göreme Vadisi ve çevresindeki alanın milli park olarak belirlenmesi hakkındaki Bakanlar Kurulu Kararı yürürlükten kaldırıldı. Bürokratik bir işlem olarak tanımlanmış ise de bundan böyle bütün Kapadokya bölgesi, kamu tüzel kişiliğini haiz, özel bütçeli, başkanı Nevşehir Valisi olan Kapadokya Alan Komisyonu yetkisine verilmiştir.
.
.
Güncelleme Tarihi: 22 Ekim 2019, 21:31