Himalayalardan Alpler'e Buzullar Eriyor

Küresel ısınma etkisini sadece kutuplarda değil, Asya'dan Avrupa'ya dağlardaki buzulları da eritiyor.

Himalayalardan Alpler'e Buzullar Eriyor

Pakistan'ın kuzeyindeki Hasanabad yakınlarında bulunan buzul gölünün eriyerek bölgedeki tüm köyler ve yollar sular altında bırakması ve en az 75 kişinin de hayatını kaybetmesi sonrasında İtalya Alpleri'nde yer alan Marmolada Dağı'nda bir buzul kütlesinin çökmesi ile tekrar gündeme geldi. Küresel ısınma Dünyanın yüksek noktalarında bulunan buzulları da eritiyor.

Buzul göllerinin eriyip taşmasına "buzul gölü patlaması seli" (glacial lake outburst flood-GLOFda deniyor. Buzullar eridiğinde, doğal barajlarda su birikiyor veya bu sular doğrudan yerleşim birimlerine tehlike oluşturuyor, o an dağda bulunanlar için ise felaket anlamına geliyor. 

Dünyanın çatısı veya Yüksek Asya olarak da adlandırılan Orta Asya dağlık bölgesi, batıda Himalayalar, Karakurum ve Hindukuş sıradağlarını içeriyor. Bu bölgedeki dağ silsilesinde toplam 55 bin buzul mevcut ve tatlı su içeren bu buzullar Kuzey ve Güney Kutbu'ndan sonra dünyadaki diğer tüm bölgelerden daha fazla tatlı su bulunduruyor.

Avrupanın Direği Alplerde ise 4 bin buzul mevcut ancak Himalayalar kadar yüksek olmadığı için ve çok daha ince katmanlar içerdiği için buradaki buzullar çok daha büyük tehdit altında.

Sera gazı emisyonları artmaya devam ederse, Alpler’deki buzulların 2100 yılına kadar mevcut kütlelerinin %90'ından fazlasını kaybetmesi bekleniyor. Zira Alplerde bu yaz yapılan ölçümlerde 3500 metre civarında olması gereken suyun donma yüksekliği bazı günlede 5100 metreye kadar çıkmış durumda, Himalayalarda da durum aynı,  Keşmir bölgesine yaz mevsiminde, kuzey Hindistan’da sıcaklıkların 48 derece , Pakistan'da 49 üzerinde olduğu ölçüldü, bu durum her yıl kar hatlarını dağın daha da yukarılarına doğru itiyor.

Bugünlerde yine bir buzul erimesiyle Alpler gündemde zira İsviçe ve İtalya sınırında erimeye başlayan buzul ülkeler arasındaki sınır tartıoşmasını gündeme getirdi. İki ülke arasındaki sınır, Klein Matterhorn dağının iki tarafından eriyen kar sularının aktığı bölümde yer alıyor. Sular bir ülkeden ötekine geçerek ilerliyor. Ancak Theodul Buzulu'nun erimesi, boşalma havzasının 3 bin 480 metre yükseklikteki Testa Grigia zirvesi yakınlarındaki Rifugio Guide del Cervino ziyaretçi merkezine doğru çekilmesine neden oldu. Rifugio Guide del Cervino 1984 yılında, İtalya toprakları üzerinde 40 yataklı bir konaklama noktası olarak inşa edildi. Merkezin restoranında menü İtalyanca, para cinsi euro. Ancak merkezin konaklama ve restoran bölümlerinin yer aldığı üçte ikilik alan teknik olarak güney İsviçre'ye geçmiş durumda. Ülklerin sınır konusunda müzakere yürüttükleri de biliniyor.

Ülke sınırları çözülebilecek bir husus olsa da asıl büyük sorun Buzulların erimesi ve giderek kayblmasıyla karşımızda duruyor.

Ülkemizde de Ağrı Dağı buzulu her yıl yaz aylarında daha çok erirken, Cilo buzullarının önümüzdeki 30 yıl içerisinde tamamen yok olması bekleniyor.

Fotoğraf brigachtal tarafından Pixabay'a yüklendi

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER