Kaz Dağları'nın Üstü Altını Yendi

Kaz Dağları'nda altın madeni projesini yürüten Kanadalı Alamos Gold şirketinin sona eren ruhsatı yenilenmedi.

Kaz Dağları'nın Üstü Altını Yendi

Kirazlı Altın ve Gümüş Madeni Projesi son aylarda ülke gündemini epeyce meşgul ediyor, işletme sınırlarının Çanakkale ili merkez ilçesine, içme suyu kaynaklarına ve Kazdağları'na oldukça yakın olması yanı sıra kesilen ağaç sayısı ile de tepkilerin merkezine oturmuş durumda. Proje sahibi Kanadalı Alamos Gold madencilik faaliyetleri bu şirket tarafından Türkiye’de kurulan Doğu Biga Madencilik şirketi aracılığı ile sürdürüyordu.

Kirazlı Altın Madeni Projesinde ilk ruhsat 13.10.2009 tarihinde alınmış ve 10 yıllık süreyle verilmişti (Aslında çok daha karışık birsüreç ile 32 yıllık bir geçmişi ve ruhsatın 4 şirkette el değiştirmesi söz konusu). 2012'de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan ÇED olumlu raporu aldı ancak Danıştay 2014'te "ÇED olumlu" kararını iptal etti. Alamos Gold'un yerli taşeronu Doğu Biga Madencilik, Danıştay süreci tamamlanmadan Valiliğin 'Gayrisıhhî Müessese' iznini imzalamasıyla çalışmaya başladı. Orman Müdürlüğü de ağaç kesimine izin verdi. Projenin 2012'de onaylanan Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporuna göre 45.650 ağacın kesilmesi öngörülüyordu.

Kirazlı Altın Madeni Projesi, Mart 2019’da Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan inşaat faaliyetlerine başlamak için işletme iznini aldı.Haziran ayının ortasında yapılan tıraşlama ile ormanlarda büyük bir yara açıldı. TEMA'nın uydu görüntüleri üzerinde yaptığı incelemeler sonucu maden sahası ve yol bağlantıları için yaklaşık 195 bin adet ağacın kesildiği ortaya çıktı.

26 Temmuz 2019 tarihi itibariyle "Su ve Vicdan Nöbeti" başladı ve birkaç gün içinde her gün oninlerce kişi ağaç kıyımını engellemek için nöbet tutmaya başladı.Kanada merkezli Alamos Gold Firmasının resmi web sayfasında bugün yayımlanan açıklamada Kirazlı Altın Madeni’nin işletme ruhsatının Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğü tarafından uzatılmadığı, 13 Ekim 2019 itibarıyla sona erdiği, bu nedenle tüm inşaat faaliyetlerin askıya alındığı belirtildi. Şirketin açıklamasına göre "13 Ekim 2019’da sona eren Türkiye’deki madencilik imtiyazlarının yenilenmesini beklemek için Kirazlı projesindeki tüm inşaat faaliyetlerini askıya almıştır. Ancak şirketin maden imtiyazları iptal edilmediği gibi ruhsat bitim tarihinden sonraki süreçte yenilebilir. Yenileme olana kadar bölgede hiçbir inşaat faaliyeti tamamlanamayacak. Şirket, ruhsatın yenilenmesi için tüm yasal gereklilikleri ve şartları yerine getirmiş, yenilemenin ruhsat bitim tarihine kadar gerçekleşmesini bekleektedir."

Kaz Dağları'ndaki projeyi yürüten Doğu Biga Madencilik'in Twitter hesabından yapılan paylaşımda ise, Kirazlı Altın Madeni Projesi'nin 2021 yılında faaliyete geçeceği yazarken şirketin web sitesinde hala ilk üretimi 2020 yılının ikinci yarısında yapmayı hedefledikleri belirtiliyor. 

Bugün için işletme ruhsatının neden uzatılmadığı hala belirsziliğini koruyor, Kazdağları'nın mı kazandığı yoksa basit bürokratik eksiklerin mi olduğu açıklanmış değil, bölgede onlarca altın ve maden arama ruhsatından birisi de olsa doğa adına bir mücadelenin kazanılmış olması umudunu gösteriyor.

(fotoğraf pixabay)

Güncelleme Tarihi: 14 Ekim 2019, 23:43

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER