Küresel ısınma en büyük tehdit olmaya devam ediyor, rüzgarları, yağışları, mevsimleri etkileyen küresel ısınma Balkanlar ve Anadolu'yu vurmaya başladı. Yağışlarda Kasım ve Aralık ayında geçen yıla göre dahi %40 düzeyinde bir azalma mevcut, bu durum kuraklık ve susuzluk tehdidini beraberinde getiriyor. Geçen hafta neredeyse bütün büyükşehirlerin su sorunu çektiği ve önümüzdeki yaz için olumsuz bir tablo ile karşı karşıya olduğu ortaya çıkmıştı.
Bu sayfada ise sürekli kuruyan göllere, çekilen sulara ve küresel ısınmaya dikkat çekiliyor, sadece Göller Yöresinde son 50 yılda 15 göl kurudu, tüm ülkede ise sayı 50 yılda 70 göl civarında ve her yıl giderek artan hızla sulak alanlarımızı kaybediyoruz, önlem alınmayan her yıl 3 4 gölümüz daha kuruyor ve geri dönülemez boyutta bir kuraklığa doğru yaklaşıyoruz.
Sapanca Gölü Sakarya ve Kocaeli sınırlarında, her iki ilin de önemli bir su kaynağı, ancak azaalan yağışlar, bilinçsiz sulama, kaynak suyu şirketlerinin talanı nedeniyle göl su kaybetmeye başladı, Aralık ayında dahi 100 metreye yakın çeilme mevcut, hatta Gölde su miktarı, 32,5 metre kotundan tehlikeli sınır kabul edilen 30,37 metre kotuna geriledi.
Bembeyaz kumsalı ve turkuaz renkli suyuyla son birkaç yıldır Türkiye'nin en önemli kültürel turizm merkezleri arasında yer alan ve bu yıl itibariye tüm göl çeversinde Millet Bahçesi yapılacağı haberleriyle gündeme gelen Salda Gölü'nde, son yıllarda yağışların mevsim normallerinin altında olması nedeniyle suyunda çekilme meydana geldi. Salda Gölü'nün Beyaz Adalar ve halk plajı bölümünde suların çekilmesinden sonra küçük adacıklar ortaya çıktı.