Demre, Likya yolu üzerinde ve Orta Likya Yolu olarak adlandırılabilecek bölümde önemli bir kent, bu kent turistik açıdan güzel olduğu kadar Likya Yolu yürüyüşçüleri için de uğrak bir kent.
Ulaşım
Antalya Körfezinin batısında, Teke Yarımadası’nın güneyinde kalan Demre, doğusu ve kuzeyinde Finike İlçesi, batısında Kaş İlçesi, güneyinde ise Akdeniz bulunmaktadır. Demre'ye ulaşım kendi aracınızla, Antalya veya Fethiye üzerinden ulmakla birlikte, Havalimanı olarak bakıldığında Antalya Havalimanı biraz daha yakın konumdadır. Antalya Havalimanı'na 160 km uzaklıkta iken, Dalaman Havalimanına 190 km uzaklıkta bulunmaktadır.
Tarihi ve Gezilecek Yerleri
Demre deyince akla gelen Myra Kaya Mezarları Likya döneminden kalan ahşap ev mimarisinin kaya mezarlarına en iyi uyarlanmış örneklerindendir. Kaya mezarlarının çoğu uzaktan büyük bir ev gibi görünürler, bazıları da tapınak şeklindedir. Nehir nekropolünün en dikkat çeken mezarı Resimli Mezardır, günümüzde sadece kırmızı ve mavi renklerden izler vardır, ancak artık girişi ziyaretçilere kapatıldığı için görmez ancak özel izinle mümkün, bu mezarda diğer bir dikkat çeken şey de gerçek ölçülerde kabartma şeklinde yapılmış on bir insan figürü olmasıymış.
Myra Likya Birliği'nin Arnna (Ksantos), Patara, Pinara, Tlos ve Olympos ile birlikte altı büyük kentinden biridir ve Likçe yazıtlarda Myrrh adıyla anılır. Aziz Paulos MS 60'ta Roma'ya giderken limanında gemi değiştirdiği de önemli bir tarihsel olaydır. Günümüzde Noel Baba olarak da bilinen Aziz Nicholaos ise 4. yüzyılda Myra'nın piskoposluğunu yapıyordu hatta Aziz Nicholaos'ın Myra'da başpiskoposluk yaptığı bu dönem Myra'nın Likya'nın başkenti olduğu kabul edilmektedir.
Myra'nın günümüze ulaşan en önemli yapılarından biri de tiyatrosudur. 10 bin kişillik tiyatrosu kaya mezarlarının hemen yanında konumlanmış ve büyük bir kısmı ayakta kalmıştır. Myra antik kenti ören yerinde gösterişli ve güzel bir tiyatro ile kaya mezarları dışında sütun başları, tiyatro maskları bulunmaktadır ancak yukarıda da belirtildiği gibi kentin büyük bir kısmı seralar altında alüvyona gömülmüş durumdadır.
Ancak Myra yakınında bulunan Andriake Antik Kenti de aslında Myra'nın uzantısı şeklindeydi, yani Myra biraz daha içerde iken büyümesi ve planlı olarak Andriake kenti kurulmasıyla Myra bir liman kenti haline geldi. Andriake antik kenti kalıntıları geniş bir alana yayılmıştır, kentte agora, agora ortasında bulunan ve içinde de girilebilen sarnıç, liman caddesi, lahitler ve kilise kalıntıları mevcuttur, bugün Likya Uygarlıkları Müzesi de hemen girişinde konumlandırılmıştır. Likya Uygarlıkları Müzesi başlıbaşına bir gününüzü alacak derecede büyük ve detaylı olarak hem dönemlere hem de kentlere göre planlanmış son derece güzel, modern bir müzedir.
Güncelleme Tarihi: 24 Kasım 2021, 11:49