Lİkya Yolu Yürüyüşü

Doğa yürüyüşü yapan herkesin en büyük hayallerinden biridir Likya Yolu'nu yürümek. Peki Likya Yolu nerede, kaç kilometre, kaç günde yürünebilir?

Lİkya Yolu Yürüyüşü

Likya Yolu'na Giriş

Likya Yolu, Fethiye'den başlayan ve Antalya'ya kadar uzanan Teke yarımadasındaki patikalardan oluşan 530-550 km uzunluğundaki Türkiye'nin ilk uzun yürüyüş rotasıdır. Rota Likya'nın antik kentlerini birbirine bağlayan patikalar olması özelliğiyle tarihi özelliği yanı sıra, güzergahın kıyı kentlerini bağlaması nedeniyle görsellik açısından Dünya'nın en güzel yürüyüş rotalarından biridir. Likya Yolu çalışmalarına önderlik eden ve rotanın ortaya çıkmasını sağlayan kişi ise Kate Clow, yeni adıyla Kardelen Karlı, evet evet yürüyüşçülerin Keyt ablası 1997 yılında Türk olarak Kardelen adını aldı.

Kate Clow 1992 yılında başladığı çalışmalar sonucunda 1999 yılında Likya Yolu'nun tamamını ortaya çıkardı, tabi rotanın sabit olmadığını ve giderek geliştiğini de söylemek gerekli, zira araştırmalar ile rotaya yeni bölümler eklendiği gibi düzeltmeler de yapılıyor. O nedenle girişte söylediğimiz rotanın uzunluğu kesinleşmiş değil.

Likya Uygarlığı

Likya'Yolu'ndan bahsetmek için önce kısaca Likyalılardan da bahsetmek gerekli. Likya "Işık Ülkesi" anlamına gelmektedir ve günümüzde Teke Yarımadası olarak adlandırılan, Antalya ile Fethiye körfezleri arasındaki Akdeniz’e uzanan yarımada antik coğrafya olarak tanımlamak mümkündür.

Tarihçi Heredot'a göre Likya uygarlığını M.Ö 1400-1200'lü yıllarda Girit Adasından gelenler kurmuştur. Bölgede 70'e yakın kent ve yüzlerce yerleşim birimi kuran Likyalılar aslında bir ülkeden çok bir kültür birliği olarak görülebilir, zira bu kentler arasında Roma öncesi dönemde zaman zaman Persler ve Makedonlar işgali olsa da özerklik ve özgürlük her zaman olduğu gibi, Roma Döneminde de özerklikleri kabul edilmiş, hatta bazı kentlerde kralların kendi adına para basmasına dahi izin verilmiştir. 

Likya MÖ.545 yılından itibaren Pers işgaline uğrayan Likya da istila MÖ 334 yılında Makedonya’lı Büyük İskender’in İstanbul Boğazını aşıp Anadolu’ya geçişi ve Persleri yenişi ile sonlanmıştır, Makedonların 100 yılık işgali ilk olarak Likya Dilinin unutulmasına ve yerini Grekçe'nin almasına sebep olmuştur, 100 yıllık Makedon işgalinden sonra bölge Romalıların yönetimine girmişse de MÖ 167 yılında özgürlüğünü almıştır. Bu dönemde başkent Ksanthos olmak üzere 23 şehrin “Likya Birliğini” oluşturduğu ve birlik adına para basıldığı tespit edilmiştir. Likya Birliğinin 6 büyük kenti: Ksanthos, Patara, Pınara, Olympos, Myra ve Tlos olduğunu belirtmektedir. Likya Birliği Roma Döneminde de özerkliğini , birliğini ve kendi senatosunu korumuştur.

Likya halkının Hıristiyanlıkla karşılaşması MS 50'li yıllarda St. Paul’un Myra ve Patara’yı ziyaretine kadar dayanır (St Paul Yolu de artık Anadolu'nun önemli yürüyüş yollarındandır ve bu yol da Kate Clow çalışmaları ile ortaya çıkmıştır.) MS 4-7. yüzyılda ise bölge tamamen Hristiyanlaşmıştır. Böylece eski Likya kültürü neredeyse tamamen yok olmuştur ancak Likya kültürümün tamamen yok olması MS 8. yyda Arap istilası ardından da 1200'lü yıllarda Türkmenlerin bölgeyi ele geçirmesiyle gerçekleşmiştir.

Likya Yolu'nu Yürümek

İlk olarak belirtmek gerekir ki Likya Yolu Yürüyüşü için ister 3 günlük ister 30 günlük bir planlama yapın, yürüyüş için en uygun aylar Mart-Nisan ve Eylül Sonu, Ekim ve Kasım aylarıdır, zira bölgenin sıcaklığı birçok zaman uzun yürüyüşlere izin vermemektedir.

Burada belirtmek gerekir ki neredeyse tüm rota işaretlenmiş durumda ve rota üzerinde bir günlük mesafeyi aşmayacak şekilde yerleşim birimleri hatta otel/pansiyon konaklama imkanı mevcut ancak rotanın tamamen çadırlı, kamplı şekilde yapılması da mümkün.Son olarak Likya Yolu'nu yürümek için mutlaka yanınıza almanız gerekenler ise, baton, şapka, şort/mayo, güneş kremi, uzun yürüyüş pantalonu, gözlük, kafa feneri, ilk yardım çantası, düdük olarak sayılabilir.

Likya Yolu'nun antik kentleri bir araya getiren bir yol olduğunu, bu yüzden de uzun ve gelişen bir yol olduğunu, bugün için 530-550 km uzunluğunda olduğunu yukarıda da belirtmiştik.Likya Yolu'nun tek seferde yürünmesi için 30 günlük bir program da yapılabilir tabi ki ancak burada unutulmaması gereken neredeyse her gün 17-18 km yürünmesi gerektiğidir, bu yolu bitirmek için belirli bir plan çerçevesinde hareket ederek tek seferde mümkün olsa da, Batı, Orta ve Doğu Likya oarak bölerek 3 defada yürümek daha popüler. Biz de bu nedenle kesin olmayan ve herkese göre değişebilecek haritalar olsa da, Likya younu 3 ayrı parçaya bölerek anatmaya çalışacağız. (bu nedenle haritaların paftalarını da birbiri içine geçecek şekilde planladık.)

Batı Likya Yürüyüşü (Fethiye - Aperlai)

Orta Likya Yürüyüşü (Kalkan- Kumluca)

Doğu Likya Yürüyüşü (Finike - Beldibi)


 

Güncelleme Tarihi: 10 Kasım 2021, 09:17

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER