Starlink: Geleceğin Projesi mi, Uzay Katili mi?

SpaceX tarafından uydu interneti erişimi sağlamak üzere inşa edilmeye uydu takımyıldızı geleceğin projesi reklamına rağmen şiddetli eleştiriler almaya da başladı.

Starlink: Geleceğin Projesi mi, Uzay Katili mi?

Elon Musk'ın şirketi SpaceX, Dünyan'nın yakın yörüngesine binlerce uydu gönderiyor, binlerce denirken, tam sayı kestirilemese de 42-45 bin arasında olacağı tahmin ediliyor. şu ana kadar 2957 uydu uzaya fırlatılmış durumda, önümüzdeki 2-3 yıl içinde bu sayının 12 bin civarında olması bekleniyor.

İlk uydu olan Sputnik-1 Sovyetler Birliği tarafından 1957’de fırlatıldı ve şimdiye kadar 65 yılda toplam 11 binden biraz fazla uydu fırlatılmış durumda, ancak bunların yarısına yakını atmosferde yandı ya da fırlatmadan hemen sonra Dünya’ya bir enkaz olarak geri döndü. Birleşmiş Milletler Dış Uzay İşleri Ofisi'nin Uzaya Fırlatılan Nesneler Endeksi'ne göre 2021 Nisan ayı itibariyle uzayda 7.389 bireysel uydu bulunuyor. Operasyonel uyduların kaydını tutan Endişeli Bilim Adamları Birliği'ne (UCS) göre 1 Ocak 2021 itibariyle yörüngede 3.372 aktif uydu ve 3.170 aktif olmayan uydu olmak üzere 6.542 uydu var.

Starlink ise 24 Mayıs 2019  tarihinde uzaya uydu göndermeye başladı ve 2 yıl içinde, 65 yıldır uzaya gönderilen uyduların yarısı kadar uyduyu göndermiş durumda.

Tabi Starlink uyduları düşük yörünge uyduları ve çok daha hafifler, uzaydaki binlerce uydu 35 bin km uzaklık ile 60 bin km yükseklik arasında iken starlink uyduları yerden 550 km uzaklıkta yer alıyor. aynı yükseklikte olmadıkları için diğer uydular için bir tehdit değiller. 

Starlink projesiyle çok daha hızlı ve çok daha yaygın internetin yolu açılıyor, ayrıca interneti devletlşerin kontrolünden çıkarmak da mümkün hale geliyor, hatta uydu internetinden yararlanırken takip de imkansız hale geliyor, bu yönleriyle geleceğin projesi olarak gösteriliyor.

Ancak Starlink'e ek olarak, uydu internet hizmetleri yürüten OneWeb ve Viasat gibi rakipleri de binlerce uyduyu alçak Dünya yörüngesine yerleştiriyor ve bu durum uyduları çarpışmaları açısından uzayı daha güvensiz hale getiriyor. Ayrıca sık ve çok sayıda starlink uydusu hızları nedeniyle daha yükseklere uydu göndermeyi de giderek daha da zorlaştırıyor. Starlink'in uyduları gökbilimciler için de sorun yaratıyor, güneş panellerinin gündoğumu ve günbatımında parlaması gözlem yeteeğini kısıtlıyor  hatta yıldız ve gezegenlerin görünmesini engelleyen şeritle yaratıyor.

Resim WikiImages tarafından Pixabay'a yüklendi

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER