İBB Bukoleon Sarayı, Rumeli ve Anadolu Hisarı, St. Pierre Han Gezileri

İBB Miras Bukoleon Sarayı Şantiyesi, Rumeli ve Anadolu Hisarı Restorasyonları ile ile St. Pierre Han Restorasyonu gezileri düzenliyor

İBB Bukoleon Sarayı, Rumeli ve Anadolu Hisarı, St. Pierre Han Gezileri

İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanlığı bünyesindeki İBB Miras tarafından kentin önemli kültürel hazinelerindeki restorasyon çalışmaları sürüyor.

İBB Miras ekipleri, şehrin çeşitli yerlerindeki tarihi yapıları kendi bünyesindeki personeli tarafından restore ederek, söz konusu tarihi eserleri koruma altına almış durumda. Ayrıca kentin önemli eserlerini müze işlevi ile yine İstanbullulara sunmak üzere de önemli çalışmalar yapılıyor.

Bu çalışmalardan en önemlilerinden biri İstanbul surlarının restorasyonu ve bu sırada yapılan Bukoleon Sarayı Şantiyesi ve buranın müze olarak işlevlendirilmesi yer alıyor. İstanbul’un en eski çeşmesinin de yer aldığı Saray kalıntılarından geriye kalanlar gün yüzüne çıkarılıyor. İstanbul'un pek bilinmeyen ancak UNESCO Dünya Mirasları Listesinde yer alan bu yapı, 5. yüzyılda II. Theodosius tarafından önündeki rıhtımla beraber inşa edilmiş. 1610 yıllık Sarayın günümüze ulaşan bölümlerinin büyük kısmı Teofilos (829-842) zamanında eklenmiş. Bunların arasında Pharos kulesi, İmparator İskelesi ve sarnıç bölümleri bulunuyor. Latin işgalinde Krallar tarafından kullanılan Bukoleon Sarayı işgal sonrası Tekfur Sarayına taşınarak atıl durumda bırakılmış. Bu yüzden Osmanlı döneminde saray ayakta ama harap durumdayken, sonraları yerleşim yerine dönüşen bölgede birçok olumsuz etmenden etkilenen Saray neredeyse yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalmış. Sarayın kalan harabeleri ise kısmen 1873 yılında Sirkeci Garı'na uzanan demiryolu inşası için yıkılmış. İşte halen devam eden şantiye Sarayın arkasındaki eski demiryolu ile Kennedy Caddesi arasında yer alan kısımda gerçekleştiriliyor.

İBB Miras ekipleri tarafından yapılan önemli çalışmalar yalnızca bu yapıyla sınırlı değil. Aynı zamanda İstanbul’un önemli simgesel yapılarından olan Anadolu ve Rumeli Hisarları da restore ediliyor.   

İBB Miras söz konusu restorasyon çalışmalarını yerinde görmek isteyenler için, halen restorasyonların devam ettiği söz konusu alanlara gezi düzenliyor. İş bu gezilere katılmak isteyenler, internetten başvuru formu doldurmak suretiyle ile, gezilere katılma isteklerini bildiriyorlar ve gezi için seçtikleri tarihler arasında talep doluluk durumuna göre İBB Miras tarafından kendilerine sonuç bildirimi gönderiliyor.

Halen söz konusu gezilerin devam ettiği restorasyonlardan, Rumeli Hisarı, Anadolu Hisarı ile Bukoleon Sarayı Şantiyesi ve diğer İBB Miras Uygulamaları için başvuru formuna ulaşmak için TIKLAYINIZ…

Ayrıca İBB Miras olarak Bahçeşehir Üniversitesi iş birliği ile St. Pierre Han restorasyonunu da üstlenmiş durumda. İsa’nın 12 havarisinden biri olan Aziz Petrus‘un (St. Pierre) adını taşıyan St. Pierre Han, Cenevizliler tarafından Galata surlarının hemen dibine inşa edildi. Ancak Galata‘yı kül eden 1660 yılındaki yangında yok oldu. Fransız devleti binayı 1732 yılında yeniden yaptırdı ve bu alanda Fransız Ticaret Temsilciliği ve lojman olarak ahşap bir yapı yapıldı. Fransız şair André Chénier, 1762 yılında bu binada dünyaya geldi. Bu bilgiye yer veren tarihi plak, günümüzdeki binanın dış cephesinde bulunmaktadır.

Söz konusu yapının 1770 yılındaki bir yangında zarar görmesi üzerine, o dönem Fransa'nın İstanbul'daki Büyükelçisi olan Saint-Priest Kontu François-Emmanuel Guignard tarafından, aynı noktada 1771 yılında yeni, kâgir bir bina yaptırıldı.

1856-1893 yılları arasında Osmanlı Bankası'nın ilk binası bu handa faaliyet gösterdi. Daha sonra Osmanlı Bankası’nın boşalttığı yapıda İstanbul Barosu ve İtalyan Ticaret Odası da faaliyet gösterdi. Bu kurumların da kendi yerlerine taşınmasıyla, mimarlık ofisleri, atölyeler faaliyete başladı. İlk kot pantolon ve ilk hardal üretimleri St. Pierre Hanı’nda yapıldı. Bina daha sonra küçük atölyeleri ağırladı, kaderine terk edildi. Son yıllarda torna ve metal işleme atölyelerinin faaliyet gösterdiği ve bakımsızlığıyla dikkat çeken binanın işletme hakkı, 2011 yılında Bahçeşehir Üniversitesi'ne geçti. Bina, 2021 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından restorasyon çalışmaları kapsamına alındı.

İBB Miras St. Pierre Han restorasyonunu da yerinde görmek ve bu haliyle yapıyı tanımak isteyenler için de St. Pierre Han gezisi için de ayrı bir başvuru açılmış olmakla, söz konusu başvuru formuna ulaşmak için TIKLAYINIZ…

Güncelleme Tarihi: 16 Kasım 2021, 13:21

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER