Ağrı Dağı Tırmanışa Açılıyor

Uzun bir dönemdir tırmanışlara kapalı bulunan Ağrı Dağı 04 Şubat 2021 tarihinde yapılacak olan tırmanış sonrasında tüm dağcılara kapılarını tekrar açıyor.

Ağrı Dağı Tırmanışa Açılıyor

Türkiye'nin çatısı olarak da adlandırılan 5.137 metre yğksekliği ile Dünya'nın da sayılı tırmanış dağlarından olan Ağrı Dağı, Ağrı Valiliği tarafından, artan terör olayları nedeniyle 2015 yılında  "özel güvenlik bölgesi" ilan edilmiş ve tırmanışa kapatılmıştı. Bir süredir kaçak tırmanışlara da sahne olan Ağrı Dağı'nın, Valilik tarafından tekrar tırmanışa açılması planlanıyordu.

Türkiye Dağcılık Federasyonu, bugün yaptığı duyuru ile Ağrı Dağı'nda federasyon antrenörlerinin katılımıyla tırmanış gerçekleştirileceğini açıkladı. Açıklamaya göre "Ağrı Valiliği yapılan çalışmalar ve Ağrı Dağı bölgesindeki uygun şartların oluşması nedeni ile kış aylarında tırmanış yapılmasına başlanılacaktır. İlk tırmanış federasyonumuz antrenörlerinin katılımı ile gerçekleşecektir. Ülkemizdeki ve dünyadaki bir çok dağcı için önemli bir tırmanış noktası olan Ağrı Dağı 04 Şubat 2021 tarihinde yapılacak olan tırmanış sonrasında tüm dağcılara kapılarını tekrar açacaktır.

Federasyon olarak ilk yapılacak tırmanış organizasyonu ve yapılacak törene katlanılacak olup bu tırmanışa katılmak isteyen dağcılık antrenörlerimizin Görevli Başvuru Formunu doldurarak başvuru yapmaları gerekmektedir. Antrenör haricinde bu tırmanışa başvuru alınmayacaktır. Başvuru yapan antrenörlerimizin 2021 yılı antrenör vizelerinin olması gerekmektedir. Vizesi olmayan antrenörler kabul edilmeyecektir. Başvurunun fazla olması durumunda 2019, 2020, ve 2021 yılında Federasyon eğitim kamplarımıza görev almış olan antrenörlerimize öncelik verilecektir.

Toplanma tarihi ve yeri: 03 Şubat 2021 Doğubeyazıt KYK Yurdu (Katılımcılar burada kalacaklardır, isteğe bağlı)

Tırmanış Tarihi: 04-09 Şubat 2021

Faaliyete katılacak olan tüm sporcuların HES Kodu alması gerekmektedir. Faaliyetin ilk günü kayıt esnasında HES Kodu kontrolü yapılacaktır. HES Kodu olmayan kişiler faaliyete kabul edilmez.

Covid-19 salgını nedeni ile yeni normalleşmeler kapsamında yapılacak olan faaliyetlerimizde tüm sporcularımızın gerekli kişisel önlemleri almaları gerekmektedir."

Ağrı Dağı

Ağrı Dağı iki zirveden oluşmaktadır, bunlar 5.137 metrelik Atatürk Zirvesi (Büyük Ağrı) ile 3.898 metrelik İnönü Zirvesi'dir. (Küçük Ağrı). Dağ, volkanik bir dağ özellikleri gösterir ve doruğunda yüzlerce metrelik bir örtü buzulu vardır ve Türkiye'nin en büyük buzuludur. Sonuç olarak gerek Büyük Ağrı Dağı gerek Küçük Ağrı Dağı volkanik faaliyetleri tamamlamış birer sönmüş volkan dağıdır.

Ağrı Dağı için Marco Polo, yazılarında “hiçbir zaman çıkılamayacak bir dağ” diye bahsetmişse de kayıtlara göre dağa ilk tırmanış 9 Ekim 1829'da Prof. Friedrich Parrot tarafından gerçekleştirilmiştir. 

Kutsal kitaplarda da adı geçen Ağrı Dağı'nın farklı dillerde birçok ismi vardır: Urartuların İbrani dilinde, Ermenice'de ve batı dillerinde Ağrı Dağı'nın adı ( Ararat ) olarak, Eski Yunanca'da Nibaros olarak geçmektedir, yine Kuh-i Nuh, Cebel'ül Haris olarak da isimlendirilmektedir.

Türkiye'nin en büyük dağı olan Ağrı Dağı, Hristıyanlık inancına göre Büyük Tufan'dan sonra Nuh'un gemisine ev sahipliği yapması dolayısıyla efsanevi özelliği olan bir dağdır. Bir inanışa göre, Eski Ahid'teki Tekvin babında Nuh'un gemisi'nin karaya oturduğu dağ bu dağdır. Fakat, Kuran'ı Kerim'de Nuh'un gemisinin "Cudi'ye oturduğu" belirtilmektedir. 1950'li yıllarda, havadan çekilen fotoğraflardaki gemiye benzeyen şekiller Nuh'un gemisinin bulunduğu yönünde yorumlandı, ancak daha sonra bu iddiaların asılsız olduğu ortaya çıktı.

Büyük Ağrı Dağına Tırmanış

Anadolu yarım adası ve Avrupa’ nın en yüksek doruğu olan Büyük Ağrı dağı dünya dağcılarının ilgisini çeker. Ağrı dağına tırmanmak için en uygun zaman Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarıdır. Kış tırmanışı için şubat ayıdır.

1 - Güney yamaçtan tırmanış Doğubeyazıt Top Çatan Köyü mevkisinden,
2 - Doğu yüzünden tırmanış Iğdır-Aralık ilçesi Büyük Ağrı dağı ile Küçük Ağrı Dağı arasından Serdarbulak yaylasından çıkılır.
3 - Batı yüzünden tırmanış yine Ağrı İli sınırları içerisinden Örtülü Köyü Küp Gölünden çıkılır.

Güncelleme Tarihi: 29 Ocak 2021, 02:56

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER